عایق کاری‌

ما اشیاء را عایق کاری می‌کنیم تا الکتریسیته، گرما یا صدا را هرجا که بخواهیم، نگه داریم. سیم‌ها دارای پوشش عایقی هستند تا از خروج جریان الکتریسیته در صورت تماس سیم با اشیاء جلوگیری کنند. اجاق‌ها دارای عایق هستند تا حرارت را نگه دارند و یخچال‌ها همچنین برای دور نگه داشتن گرما عایق‌کاری شده‌اند. اتومبیل‌ها نیز عایق کاری می‌شوند تا سرنشینان آن، صدای مداوم ‌موتور را نشنوند.

عایق‌کاری ِ برق‌

سیم‌های الکتریکی به‌وسیلۀ روکش پلاستیکیِ قابل انعطافی که «پی‌وی‌سی» نامیده می‌شود، عایق‌کاری می‌شوند. در کابل‌های ‌اصلی، عایق سازی دارای دو نقش می‌باشد: اول این که از اتصال‌ برق به دیگر سیم‌ها جلوگیری می‌کند و دوم این که در صورتی که سیم توسط اشخاص لمس شود، از برق گرفتگی جلوگیری می‌کند.

عایق ِحرارتی‌

خانه‌های ما احتیاج به عایق کاری دارند تا با مصرف کمتر سوخت، گرم بمانند. بدن ما نیز نیاز به عایق دارد تا در هوای سرد، سالم باقی بمانیم.
هوای محبوس شده‌، عایق خوبی است. لباس‌ها به‌ویژه نوع پشمی آن‌ها، ذرّات هوا را در میان الیاف خود، محبوس‌ می‌سازد. آن‌ها همچنین یک لایه‌ از هوا را در مجاورت بدن نگه‌ می‌دارند. مواد عایق‌ کاری که در خانه‌ها مصرف‌ می‌شود، بیشتر از الیاف، اسفنج‌های پلاستیکی یا دانه‌های‌ پلاستیکی برای ‌محبوس کردن هوا می‌باشد. در پنجره‌هایی که شیشۀ‌ دوجداره دارند، دو صفحه ‌از شیشه، هوا را درون خود محبوس‌ می‌سازند. خلأ می‌تواند عایق‌
بهتری حتی بهتر از هوا باشد. یک فلاسک، از شیشۀ دوجداره‌ای‌ تشکیل شده که قسمت اعظم هوای بین آن‌ها تخلیه شده است.

عایق صدا

هوای محبوس همچنین می‌تواند عایق صدا باشد. پنجره‌هایی که ‌شیشه‌های دوجداره دارند، در مقابل صدا نیز عایق هستند؛ آن‌چنان که ‌در مقابل فرار گرما عایق می‌باشند. همین خاصیت را عایق‌هایی که ‌فاصلۀ بین دیواره‌های دوجداره را در ساختمان‌های مدرن پر می‌کنند، دارند. عایق کاری می‌تواند از ورود صدا تردّد هواپیما به داخل ساختمان و نیز از خروج صدای موسیقی بلند به بیرون ساختمان بکاهد.
اتومبیل‌ها به دقت عایق کاری می‌شوند تا صدای موتورهایشان کمتر به داخل برسد. موتور اتومبیل‌ها روی قطعاتی از لاستیک سوار می‌شوند تا صدای کمتری به بقیۀ اجزای اتومبیل سرایت کند. عایق‌ها در قسمت صداگیر اگزوزها، صداها را در لولۀ اگزوز جذب می‌کنند.

👇 خانه‌ها عایق کاری‌می‌شوند تا هدر رفتن گرما را کاهش دهند. بعضی اوقات هم از عایق‌کاری برای جلوگیری از ورود صداهای ناخواسته ‌استفاده می‌شود. بعضی ‌اشیاء یا لوازم درون‌خانه نیز عایق کاری ‌می‌شوند تا از ورود گرما یا الکتریسیته به ‌جاهایی که نباید نفوذ کنند، گرفته شود.

 


بخشی از کتاب دانشنامه آکسفورد، علم و تکنولوژی از انتشارات پیام بهاران

صفحه 83

 

 

سبد خرید